Skocz do zawartości

[KOSZ] [GIMP] Lodowy napis

Rekomendowane odpowiedzi

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Witam. Pokażę w tym poradniku jak w łatwy sposób otrzymać efekt "lodowego" napisu.

Końcowy efekt jest taki:

Dołączona grafika

Program: Gimp

Poziom: Łatwy

Czas: 10 minut

1. Tworzymy nowy obraz (Plik->Nowy) o dowolnych rozmiarach i czarnym tle.

2.Wybieramy narzędzie tekst z przybornika i piszemy tekst białym kolorem. Czcionka powinna być dość duża, gdyż przy małych rozmiarach czcionki praca będzie nieczytelna.

Dołączona grafika

3. Łączymy warstwę tekstową z tłem(Warstwa->Połącz w dół)

4. Wybieramy narzędzie Obrót z przybornika i odwracamy nasz obraz o 90°

5. Wchodzimy: Filtry->Zniekształcenia->Wiatr i ustawiamy tak jak na obrazku poniżej.

Dołączona grafika

6.

Ponownie narzędziem Obrót obracamy warstwę o -90°.

Dołączona grafika

7. Duplikujemy warstwę(Warstwa->Duplikuj warstwę)

8. Przechodzimy na duplikat i wybieramy: Filtry->Rozmycie->Rozmycie Gaussa. Przy rozmiarze tekstu podobnym do mojego, dajemy poniższe ustawienia. W przypadku innego rozmiaru tekstu sugerujemy się podglądem tak, aby efekt rozmazania był podobny.

Dołączona grafika

9. Wchodzimy: Kolory->Koloryzacja i ustawiamy kolor #0873c6. Zastosowała go inna osoba w tutorialu, ja lepszego koloru nie znalazłem.

Dołączona grafika

10. Wracamy teraz na warstwę Tło, wchodzimy Filtry->Rozmycie->Rozmycie Gaussa i ustawiamy 2x mniej niż poprzednio.

Dołączona grafika

11.

Tryb krycia najwyższej warstwy (duplikat tła) ustawiamy na Suma i mamy gotowy napis ;)

Dołączona grafika

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

- Jeśli chcesz uzyskać taki efekt lecz w innym kolorze, wystarczy, że w koloryzacji wybierzesz inny kolor lub po ukończeniu wyżej wymienionych punktów stwórz nową warstwę, wypełnij ją wybranym kolorem, a tryb krycia zaznacz jako Kolor.

-Chętnie odpowiem na pytania ;]

• Ustrzel fraga! (+) 2
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Poradnik fajny, ale można ściągnąć "lodowe" czcionki. Według mnie nie ma sensu się bawić w takie coś.

Opublikowano

Czas: 10 minut

Jak dla kogo hehe ; ). Na oko, góra 2 minuty dla osób znających te opcje. ;P .

Poradnik fajny, ale można ściągnąć "lodowe" czcionki. Według mnie nie ma sensu się bawić w takie coś.

Rzadko można spotkać jakieś naprawdę fajne lodowe czcionki ;p.

Poradnik Fajny. :)

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Fajne. Oby więcej takich tutoriali związanych z grafiką . :)

• 1 rok później...
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Fajny poradnik. Ale masz w gimpie opcje do tworzenia napisów różnego typu i tam masz Mroźny ale chyba tu nawet lepszy efekt jest :).

Marian nie widziałem, że bawisz się grafiką :D.

• 1 miesiąc temu...
  • 5 lat później...
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Wiadomość została wygenerowana automatycznie.

Ten temat został oznaczony przez Moderatora jako spam i wyrzucony do -> archiwum.

[!] Jeśli się z tym nie zgadzasz, raportuj ten post, a moderatorzy forum rozpatrzą go ponownie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności