Legendarny Fragowicz MaRiaN Opublikowano 2 Listopada 2011 Legendarny Fragowicz Opublikowano 2 Listopada 2011 Witam. Pokażę w tym poradniku jak w łatwy sposób otrzymać efekt "lodowego" napisu. Końcowy efekt jest taki: Program: Gimp Poziom: Łatwy Czas: 10 minut 1. Tworzymy nowy obraz (Plik->Nowy) o dowolnych rozmiarach i czarnym tle. 2.Wybieramy narzędzie tekst z przybornika i piszemy tekst białym kolorem. Czcionka powinna być dość duża, gdyż przy małych rozmiarach czcionki praca będzie nieczytelna. 3. Łączymy warstwę tekstową z tłem(Warstwa->Połącz w dół) 4. Wybieramy narzędzie Obrót z przybornika i odwracamy nasz obraz o 90° 5. Wchodzimy: Filtry->Zniekształcenia->Wiatr i ustawiamy tak jak na obrazku poniżej. 6. Ponownie narzędziem Obrót obracamy warstwę o -90°. 7. Duplikujemy warstwę(Warstwa->Duplikuj warstwę) 8. Przechodzimy na duplikat i wybieramy: Filtry->Rozmycie->Rozmycie Gaussa. Przy rozmiarze tekstu podobnym do mojego, dajemy poniższe ustawienia. W przypadku innego rozmiaru tekstu sugerujemy się podglądem tak, aby efekt rozmazania był podobny. 9. Wchodzimy: Kolory->Koloryzacja i ustawiamy kolor #0873c6. Zastosowała go inna osoba w tutorialu, ja lepszego koloru nie znalazłem. 10. Wracamy teraz na warstwę Tło, wchodzimy Filtry->Rozmycie->Rozmycie Gaussa i ustawiamy 2x mniej niż poprzednio. 11. Tryb krycia najwyższej warstwy (duplikat tła) ustawiamy na Suma i mamy gotowy napis --------------------------------------------------------------------------------------------------------- - Jeśli chcesz uzyskać taki efekt lecz w innym kolorze, wystarczy, że w koloryzacji wybierzesz inny kolor lub po ukończeniu wyżej wymienionych punktów stwórz nową warstwę, wypełnij ją wybranym kolorem, a tryb krycia zaznacz jako Kolor. -Chętnie odpowiem na pytania ;] 2
Zasłużony Fragowicz KinGDooM Opublikowano 2 Listopada 2011 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 2 Listopada 2011 Poradnik fajny, ale można ściągnąć "lodowe" czcionki. Według mnie nie ma sensu się bawić w takie coś.
cartonick Opublikowano 2 Listopada 2011 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 2 Listopada 2011 Czas: 10 minut Jak dla kogo hehe ; ). Na oko, góra 2 minuty dla osób znających te opcje. ;P . Poradnik fajny, ale można ściągnąć "lodowe" czcionki. Według mnie nie ma sensu się bawić w takie coś. Rzadko można spotkać jakieś naprawdę fajne lodowe czcionki ;p. Poradnik Fajny. :)
Zasłużony Fragowicz kanix Opublikowano 3 Listopada 2011 Zasłużony Fragowicz Opublikowano 3 Listopada 2011 Fajne. Oby więcej takich tutoriali związanych z grafiką . :)
Legendarny Fragowicz CyCu Opublikowano 16 Stycznia 2013 Legendarny Fragowicz Opublikowano 16 Stycznia 2013 Fajny poradnik. Ale masz w gimpie opcje do tworzenia napisów różnego typu i tam masz Mroźny ale chyba tu nawet lepszy efekt jest :). Marian nie widziałem, że bawisz się grafiką :D.
Legendarny Fragowicz NervousReckless Opublikowano 25 Czerwca 2018 Legendarny Fragowicz Opublikowano 25 Czerwca 2018 Wiadomość została wygenerowana automatycznie. Ten temat został oznaczony przez Moderatora jako spam i wyrzucony do -> archiwum. [!] Jeśli się z tym nie zgadzasz, raportuj ten post, a moderatorzy forum rozpatrzą go ponownie.
Rekomendowane odpowiedzi