CHELMIANIN Opublikowano 25 Czerwca 2017 Elitarny Fragowicz Opublikowano 25 Czerwca 2017 Witam tak jak w tytule tematu mam problem z mikrofonem w słuchawkach,a konkretnie nie słychać mojego głosu ani w grze,ani w rejestratorze głosu. Jak próbuje sprawdzić mikrofon w Cs 1.6 to słychać jakieś rozmowy,głosy a czasem nic. Nie wiem co jest,wczoraj normalnie wszystko działało,dzisiaj już nie. Dodam,że instalowałem drugi raz Cs,zrobiłem aktualizacje Windowsa ,drugi raz instalowałem sterowniki do karty,przy podłączeniu drugich słuchawek także ten problem występuje. Czy zna ktoś się na tym?Może ktoś miał podobny problem?? Coś więcej z mojej strony, jak odinstalowałem sterowniki Realtek i automatycznie przy restarcie Windowsa zostały zastąpione standardowymi sterownikami dźwięku Windows było mnie słychać minimalnie przy silnych zakłóceniach . słuchawki mam na 2 porty jack ( mikrofon/słuchawki).
Icek_Goldsztajn Opublikowano 25 Czerwca 2017 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 25 Czerwca 2017 (edytowane) Złącza masz na panelu przednim obudowy? Jeśli tak to sprawdź połączenie przewodów od panelu przedniego do płyty głównej. Ewentualnie możesz spróbować wpiąć z tyłu komputera (bezpośrednio do płyty głównej/karty dźwiękowej) i zobaczyć czy to coś pomogło (zakładam, że masz PC a nie laptopa). Jeśli nie, to być może problem leży w konfiguracji systemowej. Sprawdź ustawienia: dźwięk -> nagrywanie -> mikrofon (właściwości) -> poziomy (zobacz czy suwak nie jest wyciszony). Nie podałeś wersji Windowsa ale od 7 i w górę, ścieżka do tej opcji wygląda podobnie. Edytowane 25 Czerwca 2017 przez Icek_Goldsztajn 1
CHELMIANIN Opublikowano 25 Czerwca 2017 Autor Elitarny Fragowicz Opublikowano 25 Czerwca 2017 (edytowane) Podłączenie przewodów jest dobre,nigdy wcześniej nie miałem takiego problemu.Chodzi o laptopa wiec tylko mam 2 wejścia słuchawki/mikrofon. Hmm.. przeszukiwałem Google w celu znalezienia informacji o tym nietypowym problemie lecz nic nie znalazłem, jedynie o ustawieniach domyślnych itp, próbowałem wielu sposobów lecz nadal nie wiem co jest grane. Sprawdzałem ustawienia. Mam Windows 10. a jeszcze dodam gdy odłączę kabel od wejścia na mikrofon pasek głośności w tabeli mikrofon się pojawia na plus i znika czyli tak jak by było mnie słychać przez chwile ,no dziwna sprawa. Edytowane 25 Czerwca 2017 przez CHELMIANIN
Icek_Goldsztajn Opublikowano 25 Czerwca 2017 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 25 Czerwca 2017 Czy pomiędzy tymi dwoma dniami (tym co działało, i następnym kiedy już nie działało) Windows automatycznie instalował jakieś aktualizacje? Problemem tego nowego systemu jest m. in to, że bez pytania aktualizuje sterowniki niektórych podzespołów. Nie zawsze nowe sterowniki = lepsza wydajność (czasami trzeba zrobić downgrade). Z tego co piszesz wnioskuję, że to dość nietypowa sytuacja. Z dużym prawdopodobieństwem założyłbym, że w systemie zaszły jakieś zmiany w tle, o istnieniu których niekoniecznie możesz być świadomy (sprawdź logi systemowe pod kątem instalowanych aktualizacji/sterowników PRZED wystąpieniem problemów ze słuchawkami). 1
CHELMIANIN Opublikowano 25 Czerwca 2017 Autor Elitarny Fragowicz Opublikowano 25 Czerwca 2017 Wczoraj wszystko było w porządku, dzisiaj już nie od samego rana. Windowsa aktualizowałem dopiero z 2 godziny temu, natomiast sterowniki z 1 godzinę temu. No nietypowa sytuacja też tak myślę ,trochę znam się na tym ale tak dziwnej sytuacji jeszcze nie widziałem. Może reinstalacja Windowsa to naprawi jak myślisz? Dopiero sprawdzałem poziom głośności w cs 1.6 podczas gry,nagle trochę mnie słychać ale bardzo cicho ,czy jest opcja zwarcia w gniazdku na słuchawki/mikrofon?
Icek_Goldsztajn Opublikowano 25 Czerwca 2017 Emerytowany Fragowicz Opublikowano 25 Czerwca 2017 Nim wywalisz Windowsa to weź jakiś pendrive USB i stwórz na nim bootowalny live cd z jakimś Linuxem (Ubuntu/Debian), na którym będzie rejestrator dźwięku (np. audacity). Przetestuj mikrofon pod Linuxem. Jeśli będzie działać to wiadomo, że problem leży w konfiguracji systemowej Windowsa. Jeśli nie zadziała to najprawdopodobniej problem z hardware (być może raptownie wyciągnąłeś wtyczkę i złącze się uszkodziło; być może jakieś przepięcie etc.). 1
CHELMIANIN Opublikowano 25 Czerwca 2017 Autor Elitarny Fragowicz Opublikowano 25 Czerwca 2017 Z góry dziękuje Ci za chęci oraz inicjatywę. Poczekam do jutra może jakimś cudem się naprawi samo chociaż w to wątpię. Jeżeli uda mi się problem rozwiązać dam znaka tutaj. A co do reinstalu Windowsa to trochę ostateczny wybór i czasochłonny niestety.
CHELMIANIN Opublikowano 26 Czerwca 2017 Autor Elitarny Fragowicz Opublikowano 26 Czerwca 2017 Problem rozwiązany,proszę o zamknięcie tematu.
Rekomendowane odpowiedzi