Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• ZKKF
Opublikowano

stalkerlogo.jpg

Siemano Fragowicze, ktoś z Was miał już przyjemność popykać w nowego Stalkerka? Jak wrażenia? Ostatnio udało mi się dobrnąć do końca i byłem znacznie ciekawszy tej części niż Cienia Czarnobyla. Część znajomych zakończyła przygodę na zaledwie paru godzinach, stąd moje pytanie, czy mamy tutaj jakichś fanów tej serii? ;) 

Świat "Stalkiera" jest dla mnie od nowością i stosunkowo niedawno zabrałem się za ogrywanie prekursora, kończąc póki co na najnowszej dwójce.

Jak dla mnie petarda, sporo broni, zacięcia, możliwość konwertowania broni pod dany rodzaj amunicji, ulepszenia giwer, granatniki podlufowe, przeróżne lunety i celowniki (świetny motyw dla entuzjasty strzelectwa), piękne lokacje, interaktywne otoczenie. Nie jest to tak dopracowane, jak chociażby w RDR2, ale biorąc pod uwagę kulisy powstawania tej gry to uważam, że jest naprawdę konkret. Unreal Engine 5 robi robotę i wrażenia graficzne są jak dla mnie fenomenalne, choć optymalizacja idąca z tym silnikiem jest totalnie skopana i nawet na lepszych PC pozostaje granie z opcją FrameGeneration, które niestety powoduje "pływanie" myszki. Stalker nie odchodzi od tego, co było motywem przewodnim prekursora - osoby chcące eksplorować i bogacić kieszeń oraz ekwipunek, zrobią to. Natomiast osoby nieustannie brnące w głąb fabuły, przyzwyczajone do liniowych produkcji niestety są bardziej podatni na szybsze zniechęcenie do tytułu. Gra nie zmusza do tego, by ją poznawać - Zona odzwierciedli Wam to, jak wobec niej postępujecie i z jakim podejściem przez nią przemierzacie - to jest w tym najpiękniejsze. Mimo sporego hejtu, który spłynął na tę grę i części zawiedzionych fanów, ja jako świeżak w tym świecie bawiłem się przednio. Jest to jedna z lepszych gier nowej generacji, które miałem okazję ograć i nawet się nie obejrzałem, gdy na liczniku miałem już ponad 90 godzin - mimo, że samą podstawkę producent wyliczył na około 20-25 godzin. Zadania poboczne również znacząco różnią się od 1 - nie polegają jedynie na koncepcie przynieś, podaj, pozamiataj. Podoba mi się ich struktura, to, że każde nasze posunięcie, nawet na pierwszy rzut oka niepozorne, może znacząco wpłynąć na tok fabuły. Nie jestem StalkerBoyem i jako ktoś z zewnątrz, kto wcześniej nie miał wiele do czynienia z tą serią, nie boję mówić się o sporej ilości bugów i błędów, które tej grze towarzyszą. Jednakże niech pierwszy rzuci kamieniem producent, który wypuścił grę idealną :)

stalkermid.jpg

Klimat bloku wschodniego, wschodząca postkomuna połączona z technologią, która regularnie oddziałuje na świat, w którym przychodzi nam funkcjonować - piękne. Nie ukrywam, że brakuje mi takich gier, być może dlatego, że sami przez szmat czasu byliśmy nieszczęsnymi przedstawicielami podobnych realiów.  GSC Game World - tak mi graj! Żywię utopijną i naiwną nadzieję, że część 2 nie będzie ostatnią stroną książki, której poświęciłem stosunkowo dużo czasu. Nie mam pojęcia, w jaką stronę mogliby pójść deweloperzy, by gra zrobiła na mnie podobne wrażenie, jak ta.  Czyszczenie mapy z wszelakich aktywności i korzyści, które skrywała to była niezmierna przyjemność. Było to owiane monotonią, ale czyż Stalker nie jest piękny w swojej powtarzalności? Świat nie próbuje targać Cię po każdym zakątku na siłę, dopóki sam nie zrozumiesz, że warto :) Dopóki nie posmakujesz tego, co niesie za sobą eksploracja i jak znacząco wpływa na komfort funkcjonowania w Zonie. 

Ten świat Was nie pochłonie, jeśli mu na to nie pozwolicie.

Zastanawiam się nad Czystym Niebiem i Zewem Prypeci, jakieś opinie? ;) 

stalkier.jpg

stalker2es.jpg

stalker2final.jpg

• Ustrzel fraga! (+) 2
  • Serduszko fragowe (+) 3
  • Moderator Forum
Opublikowano

No nie powiem bo zaciekawiła mnie ta gierka, po tym co przeczytałem tutaj i obejrzałem kawałek let’s Playa na yt. Kiedyś tylko o niej słyszałem, a teraz chętnie bym w nią zagrał jakbym miał trochę więcej czasu. 

+