Jump to content
M4A1.

Mega czekoladowe ciasto

Recommended Posts

Cześć!

Dziś dla odmiany coś zupełnie nie "fit", a prawdziwa bomba kaloryczna. Mocno czekoladowe ciasto z nutellą, a w dodatku oblane białą czekoladą, czyli niebo w ustach dla czekoladoholików i fanów takich połączeń.

Tajnym składnikiem ciasta jest.... majonez! Tak, głupieję już przez ten wolny czas i jak już wspominałam wcześniej lubię eksperymentować, więc nie zabraknie przepisów z dziwnymi połączeniami. Jednak nie martwcie się o to, że będzie nie dobre. Majonezu w ogóle nie czuć w cieście. Jednak dzięki niemu wydobywa się wyrazisty smak czekolady, a całe ciasto jest wilgotne, więc w smaku przypomina brownie. 


omCoP3C.png

 

              Składniki (na ciasto):

  • 2 jajka
  • 200g majonezu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki 
  • łyżeczka cynamonu 
  • 4 duże łyżki kakao
  • pół szkanki mleka
  • 1 i 1/2 małej łyżeczki sody

       

            Składniki (na krem):

  • pół słoika nutelli
  • śmietana kremówka (30-36%)

 

                 Składniki (na polewę): 

  • tabliczka białej czekolady

 

          Sposób przyrządzenia ciasta:

  • Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, cukier i mieszamy to łyżką.
  • Następnie dodajemy przesianą mąkę, mleko, majonez, kakao, cynamon (mieszamy każdy składnik po kolei).
  • Na sam koniec dodajemy sodę i mieszamy wszystko razem z dołu do góry, aby wprowadzić powietrze w ciasto.
  • Tortownicę (ja mam akurat 24 cm) musimy wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
  • Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 50 min lub w 160 stopniach jak z termoobiegiem również 50 min.
  • Gotowe ciasto przekrawamy na wpół i przekładamy jedną część kremem z nutelli (drugą połową zamykamy).
  • Całe ciasto oblewamy polewą z białej czekolady i (jeżeli chcecie) dekorujemy. Idealnie jako dekoracje sprawdzą się "chipsy" czekoladowe lub batoniki kinder bueno. 
  •  

 

 

       Krem:

  • Do miseczki przekładamy nutellę i miksujemy chwilę na puszystą masę.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
  • Do śmietany dodajemy po łyżce nutelli i miksujemy.
  • Krem może być rzadki, ale wystarczy wstawić go do lodówki na jakiś czas i zgęstnieje. 

 

     Czekoladowa polewa:

  • Drobno posiekaną czekoladę umieszczamy w szklanej lub metalowej miseczce, którą umieszczamy bezpośrednio nad garnuszkiem z lekko wrzącą wodą, czekolada powinna roztapiać się powoli, nie szybko i nie gwałtownie, ponieważ czekolada roztapiana w zbyt wysokiej temperaturze rozwarstwi się lub przypali.
  • Czekoladę w naczyniu mieszamy rzadko, najlepiej pozostawić ją samą sobie, rozmieszać jak prawie cała się roztopi.

 

Efekt końcowy gotowego ciasta:

https://i.imgur.com/GxKreqR.mp4

 

 

 

  • Shoot frag! (+) 1
  • Love Frag (+) 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już wcześniej miałem poprosić Ciebie o ten przepis ❤️

  • Love Frag (+) 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja niestety nie przepadam za czekoladowymi ciastami,tylko karpatka xD .Ale przyznam,wygląda masno :D 

  • Love Frag (+) 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez Ciebie jestem głodny 💞

  • Love Frag (+) 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale mi smaka narobiłaś 😬

  • Love Frag (+) 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wygląda smakowicie :) 

  • Love Frag (+) 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Omajgasz, daj gryza :) 

  • Love Frag (+) 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By Dankej
      Witajcie zapraszam na Giveaway dość fajne nagrody ! https://youtu.be/2WCNCtYW6RY
    • By Basiek.
      Składniki na ciasto:
      250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g cukru kryształu 3 czubate łyżki gorzkiego kakao szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g masła 200 ml coli 75 ml mleka 2 jajka Składniki na polewkę:
      1 czekolada z nadzieniem toffi 2-3 łyżki śmietanki 30 proc. Etapy przygotowania W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao, sól i cukier waniliowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz colę, wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
      Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowana masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 40 - 50 min.
      Przygotować polewę: czekoladę połamać i stopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Gorącą polewę wylać na ciasto, odstawić do ostygnięcia.
       
       
       
      Sama robiłam, próbowałam bo nie wierzyłam że może ciasto z mlekiem i coca colą smakować. Było przepyszne!
      Ja jeszcze do środka pod koniec już mieszania wsypałam takie kuleczki z czekolady do ciast i było jeszcze lepsze!
      A polewę można zrobić też inną jeżeli nie macie ochoty na takiej, są gotowe polewy w tubkach, które też są dobre!
       
      Źródło: http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/ciasto_czekoladowe_z_cola
       
       
      Uczymy się na błędach!
      Radzę na brytfankę czy tam co będziecie mieć położyć papier do pieczenia, ciasto lubi się przyklejać i trudno je wyjąć bez papieru
       
       
      SMACZNEGO!
       
×
×
  • Create New...