Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w tym temacie będę prezentował ciekawostki związane z komputerami, których nie każdy mógł znać. Mam parę ciekawostek, dlatego temat na pewno szybko nie będzie opuszczony :). Ciekawostki będę podawał raz na dzień lub rzadziej, dopóki się nie skończy moja wiedza.

1. Zapewnie się zastanawialiście - ile kosztują komputery youtuberów? Na "ogień" wziąłem komputer "ReZiego". Kosztuje on 5 331 zł +-100 zł.

Kolejna ciekawostka jutro, pozdrawiam.

• Ustrzel fraga! (+) 4
Opublikowano

2. Grzebaliście w BIOSie i nie chce się włączyć komputer? BIOS można przywrócić do ustawień standardowych na 3 sposoby (w zależności od płyty głównej):

1. Spróbować wejść do BIOSu i kliknąć Load Optical Settings.

2. Wyjąć bateryjkę z plyty.

3. Kupić zworkę CMOS Jumper i w odpowiednie miejsce na płycie przyłożyć (1zł za 10 sztuk).

Opublikowano

3. Największa zbudowana pamięć DDR3 dostępna w produkcji masowej ma 32gb pamięci i kosztuje 2 244 zł za kość - http://www.alternate.pl/Kingston-ValueRAM/128GB-1333MHz-DDR3-Kit/html/product/1057792? .

• Ustrzel fraga! (+) 1
Opublikowano

4. Patrząc na to, jak lubicie wiedzieć ile kosztują komputery "youtuberów", dlatego dziś na "strzał" wziąłem komputer użytkownika sizz · ♥ . Kosztuje on 6,224 +/- 200 zł! Jest droższy od komputera "reZiego", lecz nie dziwię się, gdyż nagrywa filmy w rozdzielczości 4k.

Opublikowano

6. Lepszy jest kabel HDMI od DVI, gdyż za jego pomocą można również przesyłać dźwięk.

Opublikowano

7. Jeśli mamy 2 dyski SSD, najlepiej połączyć je w macierzy RAID 0 - dzięki temu będą szybciej działać.

Opublikowano

15. Pamięć SRAM jest szybsza od DRAM, gdyż zbudowana jest z przerzutników, a pamięć DRAM jest zbudowana z kondensatora.

• Ustrzel fraga! (+) 1
Opublikowano

16. Jeśli szukamy komputera wielozadaniowego jak i pod gaming wystarczy nam 8gb RAM. Więcej gb szybciej renderuje filmy na Youtube.

Opublikowano

17. Pamięci typu DDR różnią się od siebie tym, że w innym miejscu mają wycięcie na złotych stykach. Dzięki temu trudno jest się pomylić :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

20. Wentylatory w komputerze można podpiąć za pomocą wejścia molex lub za pomocą 4-pinowego wejścia na płycie głównej (+ na pewno za pomocą różnych przejściówek).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności