Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Właściciel
Opublikowano

Podsumowanie problemów od początku listopada

Podsumuje problemy, które miały miejsce praktycznie od początku listopada. Po kolei... 

1) Pierwszy problem, który chciałbym poruszyć, to brak AMXBansu i Neobansu czyli skutecznego banowania graczy. Jest to związane z tym, iż muszą zaktualizować się DNS'y MySQL. Bo używamy MySQL hostingu Pukawka.pl i jak wiadomo hosting ostatnio przechodził sporo problemów i trwa naprawa skutków ich. Ktoś powie: ale po co, dlaczego, przecież można użyć innej. Otóż moi drodzy, absolutnie nie! MySQL Pukawki - kolokwialnie mówiąc - biegnie po wewnętrznej stronie sieci, a więc zmniejsza się szansa do zera na wywalenie serwera z powodu nagłej utraty połączenia z tą bazą. Jedynie co, to przy zmianach mapy serwer może dłużej się wczytywać. 

Mógłbym włączyć już dzisiaj AMXBans i Neobans, jednakże DNS'y jeszcze się nie odświeżyły. Jutro powinno być okej.

2) Uszkodziła się baza AMXBans, widać było to po różnych odwołaniach wczorajszych. Nie da się jej niestety naprawić, zatem będzie trzeba zresetować listę banów. Uwaga! Mogą przez to namnożyć się cheaterzy na serwerach przez bliskie 2 tygodnie. Zrobimy wszystko, aby tego plugastwa się pozbyć. Proszę się też nie martwić - mamy też sposób na tych, którzy będą próbowali omijać Neobans :)

3) Nie działało FastDL przez praktycznie dłuższy czas. Więcej informacji znajdziecie w tym temacie: 

-> http://fragujemy.com/topic/21179-oficjalna-informacja-z-dzisiejszej-awarii-serwer%C3%B3w-03112014r/ - problem był ściśle powiązany z problemami, które miał miejsce na hostingu Pukawka.pl.

Obecnie FastDL działa poprawnie na serwerach. Jednak będę jeszcze sprawdzał jak ma się FastDL z pobieraniem plików dla graczy STEAM (.wad). Jeśli jest jakiś problem ze ściąganiem plików .wad na serwerach, koniecznie poinformujcie nas o tym.

4) Dema serwerów również nie były dostępne. Więcej informacji znajdziecie w tym temacie:

-> http://fragujemy.com/topic/21179-oficjalna-informacja-z-dzisiejszej-awarii-serwer%C3%B3w-03112014r/ - problem był ściśle powiązany z problemami, które miał miejsce na hostingu Pukawka.pl.

Obecnie dema już działają pod adresem: http://dema.fragujemy.com/

5) Od kilku dni przede wszystkim serwer 4FUN wieszał się i nie wstawał ( czasem miało to również miejsce na innych serwerach tj. COD, ZM ). Podane wcześniej informacje przeze mnie okazały się nieprawdziwe. Nie było to przez zrywanie połączenia serwera z masterserverem valve. Udało się dojść do źródła problemu: była to Antyreklama. Plugin niebawem zostanie poprawiony i dokładniej przetestowany pod tym kątem. Wiele graczy mogło powodować crashe pozostałych serwerów nieświadomie. Ale znaleźli się i dowcipnisie, co nie zgłosiły problemu, a próbowały bawić się nim. Więc od dzisiaj nie powinien crashować się jakikolwiek serwer z powodu antyreklamy, a w żadnym wypadku serwer 4FUN, który ucierpiał na tym najbardziej. 

6) Sklep działa już poprawnie. Dzisiaj pojawił się problem z licencją, ale jest już w porządku. Ponadto, cały czas jest połączenie sklepu do FTP serwerów, więc bezpiecznie można kupować usługi, nie bojąc się, że coś się stanie.

Reasumując: jeśli jednak wystąpi jakiś problem na serwerach, prosimy o niezwłoczne poinformowanie nas o zaistniałym problemie. Bo mogą się zdarzyć problemy innej natury i innej wagi. Od jutra można spodziewać się znacznej poprawy stabilności serwerów. Za zaistniałe problemy z góry przepraszamy i dołożymy wszelkich starań, aby ponownie tego typu problemy nie występowały.

Z poważaniem,

Właściciel Fragujemy.com

• Ustrzel fraga! (+) 17
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Jesteśmy zadowoleni,że sprawy idą w dobrym kierunku.My jak i admini z 4fun zrobimy wszysto aby serwer wrocił do normalności i stanu przed awariami.

F i M.

Opublikowano

ja możliwe, że tak samo będę miał więcej czasu ale dopiero od czwartku, więc też się postaram pomóc na 4FUNIIE ;)

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Cziterów będzie plaga, ale damy radę. :)

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

ja od piątku rano cały weekend poswięcę na ten kawałek "chleba" ;)

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Z chęcią pozgłaszam cheaterów  ;>

Bardzo duży plus, jestem pod wrażeniem twojej pracy Nesty, na żadnej sieci nie widziałem h@, który tyle pracy wkłada w swoją sieć.

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

No to od jutra zacznie się prawdziwa robota. Bardzo się cieszę, pewnie reszta osób też, że amxbans w końcu zacznie działać. Teraz tylko trzeba cierpliwie poczekać.

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Poradzimy sobie bez problemu jestem dyspozycyjny Cod będzie bezpieczny :)

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

I tu właśnie wyszedł Profesjonalizm Nestiego po raz kolejny ! Odwalił bardzo dużo pracy i ja mu za to Bardzo Dziękuję.Ci co nie znają się na rzeczy nie wiedzą ile trzeba wkładu, aby doprowadzić do stabilności.Jeszcze raz Dziękuję Nesty za dobra robotę. Szacun za wszystko. ;)

• Ustrzel fraga! (+) 1
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Nesty jesteś złotym człowiekiem, widać to zresztą po Twoim zaangażowaniu w rozwój sieci, wszelakie naprawy i tworzeniu nowych udogodnień. Brawo

Mam jutro wolne więc stoję na straży serwera tego również oczekuje od moich adminów. Będzie trzeba naprawić to co się spieprzyło. 

• Właściciel
Opublikowano

Robię to, co do mnie należy. Lecz musicie się liczyć teraz z przesunięciem się pewnych spraw na koniec, bo stabilność jednak jest najważniejsza. Dlatego większość zmian listopadowych zostanie pociągniętych do końca tego roku ( nazwa tematu uległa zmianie), a do tego wypisane będą wszystkie zmiany, które są planowane jeszcze na grudzień. Ponadto, podzieli się informacje na zrobione i nie zrobione.

Pozdrawiam

• Ustrzel fraga! (+) 2
  • Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Jeszcze raz Dziękuję Nesty za dobra robotę. Szacun za wszystko. ;)

Do tego wyżej się dołączam jak najbardziej.

A propo tego:

Cziterów będzie plaga, ale damy radę. :)

vvGUmNj.gif

• Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Po burzy zawsze jest słońce!

Pamietaj o zdrowiu Nesty! :D

Opublikowano (edytowane)

Mam takie pytanie, odnośnie listy banów. Czy nie da się tak zrobić, żeby te adresy ip/sidy zapisać? Problem jest taki, że jak ktoś dostanie perma, to czeka aż jest restart ranku i mu ban znika (mój kolega), więc takie pytanie, czy można coś z tym zrobić ? Bo moim zdaniem to praca zmarnowana, żeby banowac 2 razy tą samą osobę. Jeśli coś źle powiedziałem proszę mnie poprawić, pozdrawiam.

@@Nesty, dzięki za szybką odpowiedź.

Edytowane przez Zaqowity
Opublikowano

Dzieki Nesty najlepszy serwer na jakim gram będzie sprawny wielkie dzięki za odwalenia ciężkiej pracy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności