Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Legendarny Fragowicz
Opublikowano

Dzisiaj wraz z przyszłymi inżynierami agroturystyki z mojej specjalizacji wybraliśmy się do pasieki w miejscowości Bartnik.
Poniżej kilka słów o tym miejscu.

Gospodarstwo Pasieczne Sądecki Bartnik

Położone jest we wsi Stróża koło Grybowa w województwie małopolskim.
Jak sama nazwa wskazuje zajmuje się ono produkcją miodu. Wachlarz usług jakimi może się to gospodarstwo pochwalić jest jednak znacznie szersze. Jest to rodzinna firma państwa Anny i Janusza Kasztelewiczów, która została założona przez nich w 1973 roku. Zawód pszczelarstwa łączy zarówno ich zawód i pasję. Pozyskiwane są tu zarówno delikatne miody wiosenne, późniejsze, niezwykle cenne, szlachetne miody lipowe i spadziowe, najwyższej jakości miody odmianowe, a także inne produkty pszczele: pyłek kwiatowy, wosk, propolis(kit pszczeli), mleczko pszczele oraz pierzga (naturalnie przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy wzbogacony wydzielinami z ich gruczołów ślinowych). Po dzisiejszej wizycie zupełnie inaczej patrzę na temat pszczół i ich roli w naszym otoczeniu. Poznałem wiele rodzajów miodu oraz miałem okazję jeść pyłek , który jest przez nie zbierane z kwiatków :)

Na terenie gospodarstwa są również do dyspozycji gości 2 domki, mieszczące 50 osób pokoje 1,2,3 osobowe.
Ponadto można podziwiać koniki huculskie, osiołki, kozy i oczywiście pszczoły ! ! !
Również w ofercie jest możliwość wynajęcia restauracji z salą na różne imprezy okolicznościowe o poj. 130 osób, dodatkowo plac zabaw dla dzieci oraz scieżka edukacyjna dla maluchów.

Kilka fotek, które udało mi się pstryknąć zanim padł mi telefon:

7fec658d580ba17dm.jpg

Specyficzny stary ul, zapewne zastanawiasz się dlaczego widnieje na nim godło polski i 3 otwory? Otóż chodzi w tym o to, że w latach 17721795 w Polsce odbywały się 3 rozbiory stąd też 3 otwory, każdy na jeden rozbiór.

c5893e66df2bc24am.jpg

Taki babski ul..

a6ef643aa2312ccdm.jpg

Ule wykonane przez rzeźbiarzy.

0fb43bdd66717963m.jpg

Podobny do buki z muminków.

84f451509013b738m.jpg

Zdobione pnie drzew w których kiedyś również przebywały pszczoły.

9ee81d90476a75edm.jpg

A na tym zdjęciu mamy przedstawiony najwyższy uL w Polsce. Jednocześnie jest on rekordzistą guinnessa. Na samej górze pod tą wielką czapą w dalszym ciągu znajduje się aktywna rodzina pszczela.

Interesujesz się pszczelarstwem? Możesz podzielić się swoimi spostrzeżeniami w tym temacie.
Jeżeli chociaż trochę zainteresowałem Cię to zajrzyj na www.bartnik.pl

• Ustrzel fraga! (+) 2
  • 3 lata później...
  • Zasłużony Fragowicz
Opublikowano

Wiadomość została wygenerowana automatycznie.

Ten temat został oznaczony przez Moderatora jako spam i wyrzucony do -> archiwum.

[!] Jeśli się z tym nie zgadzasz, raportuj ten post, a moderatorzy forum rozpatrzą go ponownie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności